Varkensbedrijf Tienhoven Breeding

Met Romelko Premium kunnen wij echte kwaliteitsbiggen afleveren

Het bedrijf

Op het bedrijf van Gerrit-Jan den Dunnen houden ze 750 zeugen (TN70 x Tempo). De resultaten zijn al jaren erg constant. Per jaar worden er bijna 33 goede biggen per zeug afgeleverd. Dat komt door de voortdurende aandacht voor darmgezondheid. Het zorgt ervoor dat de biggen goed leren eten, verteren en drinken en dat ze al jaren echte kwaliteitsbiggen kunnen afleveren. Met het oog op de toekomst doen ze nu al enige tijd ervaring op met biggen met lange staarten.

De biggen starten goed op

De biggen starten goed op. Hier liggen ze lekker onspannen bij de zeug te drinken. Met Romelko Premium biggenvoer leren ze de biggen al zo vroeg mogelijk eten, drinken en verteren, zodat ze op kunnen groeien tot echte kwaliteitsbiggen.

Leren verteren met een prestarter

De biggen zijn hier twee dagen oud. Ze krijgen de vloeibare prestarter Nurse meel verstrekt om te leren voer op te nemen uit een voerbakje. Daarmee wordt een begin gemaakt met het leren verteren van plantaardige grondstoffen.

Op tijd schakelen naar het volgende, aansluitende biggenvoer is cruciaal.

De biggen vinden de Nurse meel erg lekker

De prestarter wordt met de hand in de voerbak gedaan. Op de foto zie je dat de biggen de vloeibare prestarter erg lekker vinden. Het bakje is dan ook als snel helemaal leeg. Een goed teken.

De zeug leert de biggen de eten

Het voerbakje staat dicht bij de kop van de zeug, zodat de zeug de biggen leert eten. Wanneer de zeug eet uit haar eigen voerbak dan zien de biggen dit en zullen ze sneller voer uit het bakje opnemen.

Contact tussen big en zeug

De zeug stelt de biggen op hun gemak.

Op naar het volgende voer

De biggen hebben al goed geleerd om voer op te nemen en gaan elke dag weer meer voer opnemen. Door op tijd over te schakelen op het volgende biggenvoer uit de gespecialiseerde Romelko premium biggenvoerfabriek van De Heus in Andel blijven de biggen zich goed ontwikkelen en eten ze steeds meer.

Goede opname van speenvoer

Vlak voor het spenen eten de biggen al behoorlijk wat speenvoer. Ze zijn al helemaal gewend om uit het bakje te eten. De darmen zijn daarom al goed ontwikkeld en kunnen de plantaardige grondstoffen in het voer uitstekend verteren.

Even voorstellen

Op de foto staan van links naar rechts Gerrit-Jan en zijn medewerkers Tom en Sjaak. Samen zorgen ze ervoor dat het allemaal perfect verloopt op het bedrijf.

Sterke en gezonde biggen

Doordat de biggen goed voer opnemen in de eerste dagen na het spenen krijgen ze voldoende voedingsstoffen binnen om de darmen gezond te houden en fit te blijven. Een paar dagen na het spenen neemt de voeropname geleidelijk toe waardoor de darmen zich verder kunnen ontwikkelen zonder dat ze overbelast raken.

Elke dag de koppels controleren

Elke dag loopt Gerrit-Jan even langs de hokken om te kijken of alles goed loopt. Zo kan hij op tijd ingrijpen wanneer dat nodig is. Door de jonge biggen de opeenvolgende premium voeders te geven uit de Romelko biggenvoerfabriek en daarna, wanneer het kan, over te schakelen op gangbaar biggenvoer, houdt hij ook het financiële resultaat goed in de gaten.

Samen met de dierenarts

Dierenarts Tom Verbrugge van De Oosthof bezoekt eens in de vier weken het bedrijf en controleert samen met Gerrit-Jan de gezondheid van de zeugen en biggen.

Lekker rennen over de gang

Mooie, gezonde en tevreden biggen die lekker over de gang rennen.

Goede samenwerking

Bedrijfsleider Gerrit-Jan overlegt met de specialist van De Heus Rick Donkers en dierenarts Tom Verbrugge hoe het loopt op het bedrijf en welke zaken nog verder verbeterd kunnen worden. Deze samenwerking verloopt goed en is belangrijk om ervoor te zorgen dat alles zo optimaal mogelijk verloopt.

Geen speendip te bekennen

De biggen doorlopen het spenen hartstikke goed doordat de aansluitende voeders perfect op elkaar aansluiten. Van een speendip is dan ook niets te merken. Voor het spenen hebben ze al uit een voerbak leren eten en na het spenen gaan ze hier als vanzelf mee door.

Lange staarten

Op het bedrijf doen ze ervaring op met lange staarten. Van iedere toom biggen die geboren wordt, behouden twee biggen hun lange staart om te kijken welk effect dat heeft op de biggen.

Lekkere luzerne

De biggen eten heel graag luzerne. Ze vinden het namelijk fijn om dingen samen te doen. Het is belangrijk dat het gedrag binnen een toom synchroom loopt. Door ze luzerne te verstrekken zijn de biggen gelijkertijd actief en rusten ze samen.

De biggen eten samen luzerne

Samen uitrusten

Na wat activiteit liggen de biggen gezamenlijk lekker in hun hok te rusten. Een goed teken dat ze het naar hun zin hebben.

Meer weten over Romelo Premium biggenvoeding?

Premium biggenvoeding wanneer het moet, gangbaar zodra het kan.

Albert Timmerman

Productmanager zeugen en biggen

Tienhoven Breeding uit Tienhoven