De vleesvarkensvoerfabrieken van De Heus

Tot in de perfectie ingericht op efficiëntie en diergezondheid

Productmanager Rinus

Wij geloven dat gezonde vleesvarkens het hoogste rendement opleveren. Daarom zijn al onze fabrieken gericht op een optimale gezondheid van het varken. Met dat als uitgangspunt is alles in en rond onze fabrieken erop ingericht om zo efficiënt mogelijk voer te produceren met de allernieuwste technieken.

In onze fabrieken draait alles om het vleesvarken

Het lijkt zo van zelfsprekend; vleesvarkensvoer. Toch is alles in onze fabrieken erop gericht om de fysiologie van een vleesvarken zo goed mogelijk te ondersteunen, zoals Matrix-wals-technologie voor ondersteuning van een goede maag-darmgezondheid. De spier- en spekdikte sturen we door de juiste verhouding energie en lysine toe te passen en met een juiste fytase-dosering realiseren we een maximale ondersteuning van het beenwerk van het vleesvarken.

Wil je de poster thuis ontvangen?

Expanderen voor betere voorvertering

Alle productielijnen die we gebruiken voor vleesvarkensvoer zijn uitgerust met expanders. Expanders zorgen voor een betere voorvertering omdat de zetmeelrijke grondstoffen ontsluiten (voorkoken). Een expander verwarmt het voer door stoom en daarnaast wordt de druk verhoogd. Dit zorgt ervoor dat grondstoffen gaan ontsluiten en beter opgenomen kunnen worden.

Coaters voor hoge energiewaarde (en groei)

Om voeders te maken met een hoge EW-waarde, moet er naast granen en soja ook veel vet gedoseerde worden. Een te vettige korrel laat zich slecht persen. Daarom wordt er gebruik gemaakt van coaters, eventueel met vacuüm, om extra vet in een korrel te krijgen. Hierdoor blijft de korrel van goede kwaliteit.

Gezonde vleesvarkens zorgen voor het hoogste rendement.

Rinus Veldhorst

Productmanager vleesvarkens

Het positieve effect van een hoge energiewaarde

Van voeders met een hoge EW-waarde (energiewaarde) hoeven varkens minder te eten om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Deze geconcentreerde voeders zorgen voor een scherpere voerconversie. Om de hoge energiewaarde economisch volledig tot zijn recht te laten komen, zetten we deze voeders vooral in in de start en tussenfase.

Voeders met een hoge EW-waarde, worden gecoate met vetten en zien er daardoor anders uit. Ze ogen duidelijk minder droog.

High-tech uitpak- en doseerlijn

Precieze enzym- en vetdosering

Het toevoegen van enzymen ter ondersteuning van de voorvertering van grondstoffen en enzymen die mineralen beter beschikbaar maken, komt zeer nauwkeurig. Deze producten dienen zeer precies gedoseerd te worden. We voeren regelmatig testen uit om te controleren of we de enzymen ook werkelijk goed verdeeld terugvinden in de voeders.  

Matrix-wals-technologie

Alle fabrieken zijn uitgerust met de Matrix-wals-technologie. Specifieke grondstoffen kunnen hierdoor grover toegevoegd worden in het voer. Dit verbetert de maagdarmgezondheid. We kunnen daardoor zelf kiezen welke grondstoffen we grover in het voer verwerken, zodat alles perfect verteerd wordt en dit niet ten koste gaat van de voerconversie.

De grove vezels zijn goed te zien in het voer

De Matrix-wals-technologie doet duidelijk zijn werk.

Lees alles over Matrix-wals-technologie

Blijven innoveren voor efficiëntie

De Heus heeft vertrouwen in de toekomst van de varkenssector. Daarom blijven we continu investeren in onze fabrieken. Naast investeringen om de kwaliteit van het voer te blijven verbeteren, wordt er ook geïnvesteerd in efficiëntie. Hierbij kun je denken aan de laadstraat, maar ook aan automatisering. In Helmond wordt extra geïnvesteerd in het tankenpark om hier ook meer vloeibare circulaire restproducten te kunnen verwerken. Zo blijven onze fabrieken klaar voor de toekomst.

Over elke detail is nagedacht

Het maken van vleesvarkensvoer is voor sommigen gewoon recht-toe-recht-aan. Maar voor ons is het echt topsport, gericht op diergezondheid en efficiëntie. En net als in de topsport draait het om details. Alles wordt haarscherp in de gaten gehouden door de medewerkers in de centrale bedieningskamer. 

Efficiënt vervoer via het water

Alle gespecialiseerde vleesvarkensfabrieken liggen aan het water. Hierdoor verloopt de aanvoer efficiënt en duurzaam. Er is de laatste jaren flink geïnvesteerd in eigen duwbakken. Deze dienen ook als verplaatsbare voorraad op het water.

De binnenkant van een hamermolen

De vertrouwde hamermolen is en blijft een efficiënte techniek om grondstoffen te verkleinen voor een optimale voerconversie.

Lokaal bereikbaar laboratorium

Dagelijks gaan er grondstoffen en eindproducten vanuit onze fabrieken naar het gespecialiseerde laboratorium in Veghel. Hier worden de meest uiteen lopende analyses gedaan om te controleren of alles voldoet aan de opgegeven specificaties. Immers; vertrouwen is goed, controleren is beter.

Gespecialiseerde fabrieken

Om de markt goed te kunnen bedienen, zijn fabrieken steeds verder gespecialiseerd. Dit heeft als grote voordeel dat grondstoffen en installaties perfect afgestemd kunnen worden op de desbetreffende diergroep of marktsegment. 

Volgens de nieuwste inzichten

Het vernieuwde assortiment is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het is gebasseerd op jarenlange ervaring van De Heus en gecombineerd met de nieuwste inzichten uit de wetenschap en van onze eigen R&D-afdeling. Wij zijn ervan overtuigd dat we een mooi assortiment hebben samengesteld dat voor een optimale diergezondheid en een optimaal resultaat kan zorgen.

Je merkt het in de stal

Het vernieuwde assortiment heeft zich de afgelopen tijd bij een aantal praktijkbedrijven al volop bewezen. De resultaten zien er niet alleen op papier goed uit, maar zijn ook zichtbaar in de stal en in de resultaten.   

Meer weten over ons vernieuwde assortiment vleesvarkensvoer?

Zoals onze energierijke TopMax-reeks.

Antoine Dijkhoff

Verkoopleider Varkens

Vleesvarkensvoer van De Heus