Varkensbedrijf Golmeer uit Borgloon

Het prachtige Belgische familiebedrijf van Lieve en Raf Claes

De familie Claes

De familie Claes heeft een typisch Belgisch gezinsbedrijf en heeft een gesloten varkenshouderij met 210 zeugen en ongeveer 2000 vleesvarkens plaatsen. Daarnaast zijn ze aangesloten bij Steunpunt Groene Zorg, waarmee ze kwetsbare groepen een zinvolle dagbesteding geven.

Biggen krijgen meel

Aan het einde van de biggenopfok en in de startfase staan de varkens op meel. Niet ongebruikelijk in België.

Goede maalfijnheid

Het meel bevalt goed. De vertering is wat rustiger waardoor de varkens mooi op de mest blijven. Goede maalfijnheid en ook de juiste loopeigenschappen; het moet in balans zijn.

Opleggen van de biggen

De TN70 x maxter-biggen worden opgelegd in keurig schoongespoten en ontvette afdelingen. Het streven is om minimaal een week leeg te liggen. Door de vaste structuur, in combinatie met een driewekensysteem, lukt het om de afdelingen tijdig leeg te krijgen. Daarnaast zijn er minder leeftijden aanwezig op het bedrijf waardoor de ziektedruk lager is. Geregeld is er ook overleg met de dierenarts over het strakke vaccinatiebeleid. Alles om kwaliteitsbiggen op te leggen. 

Er wordt wel wat verwacht van De Heus

Veel zaken worden in overleg met bedrijfsbegeleider Ludo Beerten in de stal besproken. Als ondernemer verwacht Raf een goede voorbereiding, structuur en innovatieve oplossingen van De Heus.

Een echt familiebedrijf

Raf en zoon Niels zijn ook geregeld samen in de stal te vinden. Of Niels het bedrijf ook over gaat nemen is nog onzeker.

Eenvoudig en betrouwbaar

De vleesvarkens zijn gehuisvest in afdelingen van 144 varkens. De stal is voorzien van een dubbelleiding-droogvoer-circuit, eenvoudig maar betrouwbaar. De frisse lucht komt via het plafond binnen. Het bedrijf is keurig onderhouden.

Goed onderhouden stallen

De stallen zijn goed onderhouden, zodat ook het werk vlot en snel verloopt.

Verse lucht in de stal

Via simpele ventielen valt de lucht in het gangpad. Daarnaast kan de verse lucht zich via het plafond over de afdelingen verdelen. De inkomende lucht komt via de zijgevel boven het plafond en wordt verder niet voorverwarmd of gekoeld.

Water en voer gescheiden

Water en voer zijn gescheiden. De afstelling van de voerbak is keurig. Rondom de voerbak is de vloer behandeld, zodat de roosters langer meegaan.

Korrels voor de varkens

Na de opstart met meelvoer, krijgen de varkens korrels.

Gezonde varkens groeien hard

De dagelijkse controle van de vleesvarkens voorkomt verrassingen. Raf vindt dat het makkelijk moet lopen in de stal, zonder gedoe. En het werkt. De vleesvarkens zijn gezond en ze groeien hard.

Rust en droge hokken

Het is lekker rustig in de afdelingen en de hokken zijn mooi droog. Het draagt er allemaal aan bij dat de varkens goed groeien.

Meerdere keren laden

De afdelingen worden in meerdere keren leeggeladen om in de juiste gewichtsklasse te zitten. Voor het laden worden de varkens aangestreept. Alle varkens worden in België geslacht.

Duurzame energie

De naam van het bedrijf is vernoemd naar het Golmeerveld waarin het gelegen is. Het is onderdeel van Haspengouw in Belgisch Limburg. Er is flink geïnvesteerd in zonne-energie om zo duurzaam mogelijk te produceren.