Darmgezondheid varkens

Alles over voeropname, varkensziektes en varkensvoeding

Zo verbeter je de darmgezondheid van je varkens

Dat varkensvoeding van invloed is op de darmgezondheid van varkens en daarmee de algehele gezondheid van varkens, dat hoeven we je niet uit te leggen. Maar hoe zorg je voor een optimale darmgezondheid bij vleesvarkens en zeugen?

Varkensvoeding en darmgezondheid bij varkens

Het spreekt voor zich dat de voersamenstelling erg belangrijk is voor de voeropname van varkens. Maar wat niet iedereen zich realiseert is dat een optimale voeropname voor vleesvarkens en zeugen anders is. Door fysiek ander voer te geven, met dezelfde grondstoffen en voederwaarde, kan de maag-darmgezondheid en de algemene weerstand van het varken aanzienlijk verbeteren.

Voorkom varkensziektes door verbeteren van maagdarmgezondheid

Varkens zijn soms net mensen: ze worden ziek. In de varkensveehouderij is gezondheid daarom een belangrijke graadmeter. Door de de darmgezondheid van varkens te stimuleren kun je  varkensziektes zoals OplopersPiaOornecrose , Maagzweren en Clostridium tegengaan. Daarnaast is het tijdig herkennen van ziektes belangrijk om het medicijngebruik te beperken. 

Grove vezels voorkomen darmproblemen bij varkens

Er wordt al jaren gehamerd op het belang van voedingsvezels voor mensen, maar voor varkens zijn voedingsvezels minstens zo belangrijk. Er is op dat vlak voor veel varkenshouders nog grote winst te behalen. Maar wat zijn voedingsvezels nu precies en waarom is het belangrijk dat er fijne en grove delen in het varkensvoer zitten?

Matrix-wals technologie

Niet alleen de voersamenstelling, maar ook de structuur van het voer is erg belangrijk is voor varkens. Door middel van matrix-walsen maken wij varkensvoer met verschillende structuren. Met deze technologie maken we onderscheid in de behandeling van eiwit- en zetmeelrijke grondstoffen die fijn in het voer moeten komen en vezelrijke grondstoffen die we grof in het voer willen hebben.