Kaliber Jongvee Plan

Van kalf naar een vaars met 'Kaliber'

Aukje Geurtsen

Productmanager rundvee & dierenarts

Een gezonde start leidt tot een optimaal rendement

Neem contact op

Een vaars met 'Kaliber'

Het Kaliber® Jongvee Plan is het hoogwaardige jongvee-opfokprogramma van De Heus Voeders. Vanuit jarenlange ervaring en expertise heeft De Heus een uitgebalanceerd plan opgesteld om het nuchtere kalf op een gezonde en economische manier naar een vaars met ‘kaliber’ te brengen.

Met ‘kaliber’ duiden we de verhouding in grootte, zwaarte en omvang van het dier aan. In de gehele ontwikkeling van de jonge koe vindt De Heus het belangrijk om ‘kaliber’ te zien. Dit wordt bereikt door karkasontwikkeling zonder  vervetting. Een kalf met ‘kaliber’ laat lengte zien, een lange rib en hoogtemaat. De ruglijn en ribben moeten duidelijk zichtbaar zijn.


Optimaal rendement

Het Kaliber® Jongvee Plan werkt. Samen met goed ruwvoer en de toevoeging van  mineralen zorgt het complete assortiment krachtvoeders voor een vaars met ‘kaliber’. Het Kaliber® Jongvee Plan geeft duurzame melkkoeien met een hogere levensproductie. Dat betekent voor u lagere opfokkosten en een optimaal rendement!

Met ons Kaliber Jongvee Plan streven wij naar een hoge daggroei gedurende de gehele opfok. Om dit mede te ondersteunen zijn onze Kalibervoeders verrijkt met OmniGen. OmniGen verhoogt de weerstand van het dier op een natuurlijke manier. Kalveren die OmniGen verstrekt krijgen hebben een verbeterd immuunsysteem waardoor eventuele infecties sneller herkend en bestreden worden.

  • Samen met goed ruwvoer
  • Met toevoeging van mineralen
  • Verrijkt met OmniGen

Voor de volledige opfokperiode

Om tijdens de gehele ontwikkeling te voldoen aan de nutritionele behoefte van het kalf, maken we onderscheid in vier fasen:

1. Startfase (0 - 5 maanden)

In deze fase leggen we de basis voor de opfok en de verdere ontwikkeling van het kalf. Een hoge groei in deze fase is gerelateerd aan een hoge melkproductie later als vaars. Biestmanagement en hygiëne zijn hiervoor cruciaal. Het melkschema wordt aangepast aan de bedrijfssituatie. Voor een soepele overgang bij spenen en een efficiënte groei daarna staat pensontwikkeling centraal.

2. Jeugdfase (5 tot 8 maanden)

Op deze leeftijd vindt bij kalveren de ‘groeispurt’ plaats. Daarom is deze fase erop gericht om maximaal gebruik te maken van deze groeipotentie. De daggroei ligt boven de 1000 gram.

3. Puberfase (8 tot 14 maanden)

In deze fase worden de dieren geslachtsrijp. Vervetting ligt op de loer. Het karkas moet zich door ontwikkelen zonder dat vervetting optreedt. De 1e inseminatie vindt plaats als het dier voldoende ontwikkeld is (hoogtemaat 133 cm).

Drachtfase (15 tot 24 maanden)

Deze fase is gericht op het realiseren van een hoge ruwvoeropname. Ook tijdens de dracht moet het dier rustig doorgroeien met minimale vervetting, zodat het gewenste gewicht van 570 kg bij afkalven bereikt wordt (exclusief het gewicht van het kalf).Hoe zorg je voor de opfok van gezonde vaarzen?

Tijdens de gehele opfok willen we een zichtbare rib, een zichtbare ruglijn en droog uierweefsel zien.

Al onze Kalibervoeders bevatten het Nutribioticaconcept. Dit unieke concept zorgt mede voor een goede werking van het verteringsstelsel en bevordert de darmgezondheid.

De specialisten van De Heus adviseren je graag bij de optimale inzet van het Kaliber® Jongvee Plan op jouw bedrijf. Meer informatie? Neem dan gerust contact op.

Aukje Geurtsen

Productmanager rundvee & dierenarts

Kaliber, de oplossing voor de kalveropfok

Een gezonde start voor het jongvee

Neem contact met mij op