Praktijkervaringen PMR+

30 aug. 2021

PMR+ is een natuurlijke toevoeging aan het rantsoen die de microbiële eiwitefficiëntie in de pens verbetert. Maar wat merkt de veehouder ervan? Lees de ervaringen van onze klanten

Toen PMR+ niet in het rantsoen zat, zagen we pas dat het echt werkte

Eduard en Korrie Gielink melken ongeveer 200 koeien in het Deense Kibæk. Begin maart van dit jaar startten ze met het voeren van PMR+ via de rucom. “Peter, onze rundveespecialist, had hier in het rantsoen rekening mee gehouden door minder eiwit in te rekenen. Dat scheelde in de kosten, maar we merkten verder niets. Echter, toen de PMR+ per ongeluk een levering niet bij de rucom mee besteld was, zagen we de melkproductie zakken. De koeien hadden het extra eiwit weer nodig om de melkproductie op peil te houden. Dat was voor ons het bewijs dat PMR+ echt werkt. Het zorgt ervoor dat de koeien minder eiwit nodig hebben voor dezelfde melkproductie.”

Meer informatie over PMR+

Besparen op eiwitaankoop én meer melk

15 Jaar geleden emigreerde de familie Stavenga vanuit het Groningse Winsum naar het noorden van Duitsland. De broers Marinus en Alfred, met zijn vrouw Reinate en hun kinderen, vertrokken samen met hun ouders naar het Duitse Hagermarsch, waar meer mogelijkheden lagen om het bedrijf te ontwikkelen. Daar melken ze momenteel zo’n 450 koeien met een dagproductie van ruim 34 liter per koe. In april zijn ze op advies van Harold, hun rundveespecialist, begonnen met het voeren van PMR+. “In eerste instantie voegden we het on-top aan het rantsoen toe. Daarvan zagen we een stijging in melkproductie van ongeveer een liter per koe per dag. Daarna hebben we PMR+ in het rantsoen ingerekend om voereiwit te gaan besparen. Terwijl het eiwitniveau in het rantsoen met 12 g/kg ds werd teruggeschroefd, bleef de verhoogde melkproductie in stand.” Deze eiwitbesparing komt overeen met ongeveer 300 gram soja per koe per dag. Familie Stavenga is erg tevreden over PMR+, omdat het zich gemakkelijk terugverdient. “We besparen op eiwitaankoop en hebben er ook nog meer melk van.”

PMR+ leverde ons nog meer op dan verwacht

Ook Bram van Gijssel (zie foto bovenaan artikel) is enthousiast over PMR+. Hij melkt ongeveer 65 koeien in het Friese Oosterwolde, met een gemiddelde productie van ruim 10.000 kg melk. “Toen we afgelopen winter begonnen met het voeren van PMR+, scheelde dat 400 gram eiwitmengsel per koe per dag. De melkproductie en het eiwitgehalte bleven gelijk. Door een betere benutting in de pens, hoeven we minder eiwit te voeren.” Door de besparing op soja/raap, verhoogde het voersaldo met € 0,16 per koe per dag. Zo levert PMR+ vier keer meer op dan het kost.

Geld besparen is altijd welkom, maar nu zeker

Sam de Jong uit Scherpenisse startte afgelopen maart met het voeren van PMR+. Tegelijkertijd verlaagde hij het eiwitmengsel in het basisrantsoen met 0,5 kg per koe per dag. Met 100 koeien scheelt hem dat ongeveer € 20 per dag. De kosten zijn € 4 per dag. Dus er blijft iedere dag € 16 meer over onder de streep. “Geld besparen is natuurlijk altijd welkom, maar in deze tijd van hoge voerkosten is het extra welkom. De melkproductie bleef gelijk en de gehaltes werden zeker niet lager. Ik ben erg tevreden en ga er zeker mee door.”

Minder mest afvoeren

Op bedrijven die mest moeten afvoeren levert het gebruik van PMR+ nog meer op. Door de hogere stikstof benutting belandt namelijk minder stikstof in de mest en hoeft minder mest te worden afgevoerd.

Voorbeeld van een bedrijf met 100 melkkoeien:

  • Hoger voersaldo 100 koeien x € 0,16 x 365 dagen = € 5.840
  • Minder mest afvoeren 300 m3 x € 10 = € 3.000
  • Totaal Jaarlijks € 8.840 meer in de portemonnee

Voorwaarden voor succes

Wel zijn de randvoorwaarden erg belangrijk. Het is alleen mogelijk om te besparen op eiwit als het energieniveau in het rantsoen niet beperkend is. Daarbij is het belangrijk dat de koeien een vaste gift van 8 gram PMR+ per koe per dag opnemen. In grasrijke rantsoenen en/of in combinatie met weidegang is het lastiger om aan deze voorwaarden te voldoen. Nu we in het najaar weer richting de stalrantsoenen gaan, wordt PMR+ weer extra interessant.

Ook interessant voor jou?

Klik op onderstaande button en neem contact op met je rundveespecialist. 

Contact met mijn rundveespecialist over PMR+