Maisoogst 2025: grote verschillen tussen percelen vragen om maatwerk
Het oogstmoment van de maïs is dit jaar minder eenduidig dan anders. Door de extreme weersomstandigheden van de afgelopen maanden zien we grote variatie in afrijping, niet alleen tussen verschillende percelen maar ook binnen éénzelfde perceel. Dit vraagt om een doordachte aanpak: het juiste oogstmoment kiezen kan het verschil maken in voederwaarde en smakelijkheid.

Wij stellen voor om de percelen in drie categorieën in te delen:
1. Meer dan 90% verdroogde maïs
Wanneer bijna het volledige perceel verdroogd is (bovenste bladeren afgestorven), is het raadzaam om meteen te hakselen. Plaats dit materiaal onderaan de kuil of kuil het apart in voor jongvee. Indien de ruwvoervoorraad toereikend is, kan men ook overwegen om te dorsen en er CCM of MKS van te maken.
2. Meer dan 50% verdroogde maïs
In deze situatie is het belangrijk om snel te handelen. Het groene gedeelte van de maïs is nu nog smakelijk, maar wanneer men wacht tot ook dit deel volledig rijp is, verliest het verdroogde deel zijn smakelijkheid. Dit risico wordt nog groter zodra er opnieuw regen valt. Bovendien rijpt de korrel van het verdroogde deel niet verder. Meteen hakselen is hier dus de beste optie.
3. Minder dan 50% verdroogde maïs
Wanneer het grootste deel van het perceel nog groen is, is goed nagaan van de rijpheid essentieel. Controleer zorgvuldig de korrelrijpheid en het drogestofpercentage om te bepalen of oogsten al aan de orde is.
Kortom: het juiste oogstmoment verschilt dit jaar sterk per perceel. Door goed te kijken naar de mate van verdroging en rijpheid, kunt u het voeder optimaal benutten en verliezen beperken.
Twijfelt u over het juiste oogststadium van het maisperceel, aarzel dan niet om een specialist van De Heus te contacteren.
Over de auteur

Gert Kerkhofs
Rundveespecialist